Sdílej na Facebooku Sdílej na Twitteru Sdílej na MySpace

Jak přestat být závislým na počítači?

Příspěvek 05 pro 2009 11:55

Závislost na PC

Na úvod...
Diskuze na toto téma je pro mnohé nepříjemná. Závislost na počítači, ať již na hrách, internetu, chatování a dalším, je už častější než závislost na drogách tipu pervitinu a podobných. Projevuje se postupně u všech věkových kategorií. U dětí kolem deseti let, ale i u dospělých. Bohužel je rozdíl mezi pracováním na internetu a hraním her...

Jak poznám, že jsem závislý?
Závislost je závislostí od té doby, kdy si uvědomíte, že:

* Nemyslím na nic jiného než danou věc na počítači (hru, web...).
* Veškerý volný čas strávím mezi židlí a monitorem.
* Odmítám kamarády, pozvánky na zábavu mimo PC...
* Jsem u PC většinu dne o prázdninách, víkendech a volného času.
* Před spaním myslím znovu na počítač.
* S kamarády nedokážu navodit jiné téma, než téma o PC.
* Naučil jsem se u PC žít (jíst, pít, nedejbože spát...).
* Nekomunikuji s ostatními, chci být jen u PC.

Jak přestat být závislým?

* Najít si vedlejší koníček, který Vás zabaví a převede myšlenky jinam. Koníčkem může být sport, ruční práce, kroužky, ale i přátelé nebo přítelkyně.
* Pokud se nevyvede první bod, je dobré zavalit se do učení nebo práce. Nejvýnosnější ochranou je učení...
* I když mě daná věc nebude bavit, přijmu pozvánku kamarádu a půjdu s nimi ven.
* Rozdělím si den a vtisknu do něj i jiné činnosti než PC. Pokusím se zabavit jinak.
* Uvědomím si, že počítač nemá nohy a neuteče. Veškeré povinnosti (a že jsem jich měl) jsou vedlejší a neutečou mi (takovou laskavost mi neudělají...).
* Když se na PC nudím, jdu od něj. Nedokázat se zabavit i mimo něj je to nejhorší.

Přestat být závislákem na PC je těžké. Trvá to dlouho a je pravda, že nikdy se nevyléčíme jinak, než PC vypnout a už nezapnout. To je samozřejmě blbost. Podle mě je skončení se závislostí na PC v uvědomění si podstaty trávení našeho času u monitoru a uvědomění si i jiných možností. Musíme přijít na to, co existuje jiného a kde jsou meze...

Díky čemu spadneme do závislosti?

* Začneme hrát hru, která je založena na zdokonalování se (nejvíce CS, NHL, WOW a další). Hry stavěné na časovém rozmezí, jako je například Travian, nám navíc vsugerují povinnosti v daný čas u PC být. Kde to jsme?
* Vytváření virtuálních přátelství a zanedbávání tak reálných také není dobré. Programy tipu icq nebo servery jako Libimseti.cz závislost navíc podpoří v touze diskuze s jinými (ne-li i jinak...). Přiznejte si, kolikrát Vás od odchodu z PC někdo zastavil...
* Tvorba nových věcí, projektů. Jakmile spadneme do euforie úspěchu, změní se v povinnosti a v závislost. Povede-li se jedna věc, je lepší ji rozvíjet a znát své meze, než se o to pokusit s dalšími...
* Nevyužití našeho času. Nevíme, jak jej strávit jinak. Proto si čas zkrátíme u PC. Nebylo by přeci jen lepší najít si jiné koníčky?
* Vidina výdělku. První vydělaná stovka spustí touhu po dalších a fakt, že ze stovky mohou být i miliony. Zde je potřeba si uvědomit, kdo jste. Podnikáte nebo na černo vyděláváte?

Způsobů je více. Každý propadne závislosti jinak. Technologie jde stále dopředu a tak se otevírají nové možnosti. Ještě nedávno málokdo znal Facebook. Dnes je z něj BOOM a máme zde novou závislost na věci, která nám skoro nic do života nedá...
Berte tento návod s rezervou, nemá v úmyslu u vás vzbudit pocit závisloti. Slouží spíš jako zamyšlení nad danou problematikou a taky pro "pobavení".